AMME MŰVÉSZETI EGYESÜLET
Szigethalmi Alkotók, Művészek és Művészetpártolók Egyesülete.
UGRÁS A KORTÁRS MAGYAR FESTŐMŰVÉSZEK PORTÁL FŐOLDALÁRA

Az AMME-ról néhány szót! ELÉRHETŐSÉG AZ EGYESÜLET CÉLJA
Somody Gyula verse: Alkalom szülötte
(A szigethalmi Alkotók, Művészek és Művészetpártolók Egyesületének megalakulására)

TAGOK
 

BBEVA.JPG (7569 bytes)
Elérhetőségeim:
www.festomuvesz.hu/bbodnar www.painter.hu/bbodnar 

B. BODNÁR ÉVA
1958.okt.04-én születtem , iskoláimat Miskolcon végeztem.A képzőművészettel komolyabban a középiskolában kezdtem el ismerkedni.Immár 25 éve, hogy a rajzolást, festést amatőr szinten művelem. Gimnáziumi éveimalatt kitűnő rajztanárom szakköri foglalkozásaira jártam, majd Csabai Kálmán festő művész irányítása mellett bővítettem tudásomat. Később, az Iparművészeti Főiskolára való jelentkezéseim során volt alkalmam részt venni a Főiskola előkészítő kurzusain, ahol sok érdekes ismerettel bővült a tudásom. Pár évig tagja voltam a Dési Huber Képzőművészkörnek a 70-es évek végén, ahol szintén kiváló tanáraim voltak. A munkám mellett verseket kezdtem el írni, és ezek hatására születtek versképeim is, amiből a versekkel együtt majd egy kötetet szeretnék megjelentetni. Jelenleg sok segítséget kapok Fark Lászlótól, a Csepeli Képzőművészeti Kör tanárától. Sokféle kitérő után nyílt alkalmam arra, hogy családom biztatására több időt töltsek a festészettel.1999-től élek Szigethalmon, és már felvettem a kapcsolatot a környéken élő művészekkel és művészetpártolókkal. 2001 októberében 10 fővel alapítottuk meg az AMME –t a szigethalmi Alkotók, Művészek, Művészetpártolók Egyesületét. Több közös kiállítást szerveztünk eddig is, és még idén számos kiállítás megrendezése előtt állunk. Jelenleg 30-nál is több tagot számlálhatunk sorainkban. Eddig részt vettem több pályázaton, és egyéni kiállításokon is nyílik alkalmam arra, hogy képeimet bemutathassam .Kedvelt technikám az olaj és a pasztell. Eddigi egyéni és közös kiállításaim:2001.jún. Bp. Csete B. Középiskola – 2001.aug. Szigethalom, Könyvtár – 2001.szept. Taksony, Önképző Művészetek Szigete I. - 2001.nov. Bp. BMK Vízuális Művészeti Hónap – 2002.márc. Szigethalom, Könyvtár, AMME I. Kiáll.- 2002.márc. Dunaharaszti, Önképző Művészetek Szigete II. –2002.ápr. Bp. XXI. Ker. Artűzők Fesztivál, Nagy Imre ÁMK –2002.ápr. Szigethalom, Széchényi Napok – 2002.ápr. Halásztelek ÁMK Alkotásaim megtalálhatóak belföldön és külföldön egyaránt. Remélem mások számára is felüdülést jelentenek festményeim. Szeretnék ezen az úton tovább haladni, fejlődni, gyarapodni. Szeretném, ha képeim által mások is megtalálnák a belső harmóniát.
FINTA ARINA AISA
Réges-régen születtem, egy hat gyermekes vidéki család harmadik gyermekeként. Már gyerekkoromban éreztem, hogy vonzódom a művészetekhez, de igazából csak a magam örömére rajzolgattam. Az 1990-es években egy barátom ösztönzésére kezdtem festeni, és megmutatni a munkáimat másoknak. 1996-ban kiutaztunk Kanadába, Torontóba. Itt a helyi magyarok segítségével sikerült az első kiállításaimat megszervezni. Amikor festek, megszűnik a világ számomra, és ott vagyok a festményemben. Szeretném, ha munkáimmal örömet tudnék szerezni másoknak is.
Elérhetőség:
E-mail: arina@axelero.hu Telefon: 06-20-969-1700
Lakcím: Szerencs 3900, Ondi u. 8.

Honlap: www.festomuvesz.hu/fintaarina , www.painter.hu/fintaarina ,
www.arina.hu
Buruncz Timea.jpg  

BURUNCZ TÍMEA
1982-ben születtem Budapesten. Iskoláimat szintén itt végeztem.
2002-ben vizsgáztam marketing és reklámmenedzseri szakon a Trainex Üzleti iskolában. Szüleimmel 1999-ben költöztem Szigethalomra. Mindig szerettem rajzolgatni, de komolyabban 4 – 5 éve foglalkozom a grafikával. 2001-ben az Alkotók, Művészek és Művészetpártolók Egyesületében én is ott voltam, mint alapító tag. Jelenleg, mint titkár veszek részt az Egyesület munkájában.

Elérhetőségek:
www.festomuvesz.hu/burucz
, www.painter.hu/burucz 
E-mail: amme@freemail.hu

 

csapo_lajos001.jpg (9620 bytes)

CSAPÓ LAJOS
1947-ben, az úgynevezett nagy nemzedék születése idején láttam meg a napvilágot, (bár erről akkor mit sem tudtam) s Csapó Lajos néven regisztráltak az anyakönyvben. Tősgyökeres „szigeti ember” vagyok, - a Csepel-sziget legdélibb csücskében megbújó kis faluban Makádon születtem, - életem nagy részét, a sziget legészakibb részén, a fővároshoz tartozó XXI. kerületben Csepelen töltöttem, 1994-től pedig a sziget belsejében Szigethalmon élek. Az írás és festészet kora gyermekkorom óta érdekelt, de „kritikusan lázadó” hangvételük illetve az ötletszerű beskatulyázhatatlan megjelenítési formáik, nem arattak osztatlan sikert a 70-es évek műítészeinek körében. Mivel úgy éreztem nincs szükség a munkáimra; tollat, ecsetet sutba dobva, az élet különböző területein fordultam meg, s gyűjtöttem tapasztalatokat, figyeltem miként viszonyul az ember a környezetéhez.. Több mint két évtized szinte teljes hallgatásban telt el. Az 1990-es évek közepétől kezdtem újból intezivebben mindkettő műveléséhez, s talán nem haszontalan időtöltésként. 2001-ben az AMME Egyesületének szervezésével telt időm nagy része. A megalakuláskor a tagok egybehangzó szavazata alapján bizalmat kaptam, amelynek igyekszem eleget is tenni. A fennálásunk első évfordulóján megfogalmazódott bennünk egy gondolat, hogy szeretnénk az alapító tagokkal megjelentetni egy Antológiát. A szerkesztés nem kis feladata hárult rám, de megérte a fáradozást. A Szigethalom Fejlesztéséért Alapítvány és a Bíró Family Könyvkiadó önzetlen támogatásával 2002 Karácsonyán már a Tűzpróba (Antológia I) könyvbemutatóját tarthattuk, ami szép zárása volt az éves munkánknak, és a mögöttünk álló 9 közös kiállításnak. Remélem, a 2003-as év is legalább ennyi jó és szép élményt hoz nekünk.
Elérhetőség:
csapo.l@freemail.hu amme@freemail.hu
Telefon: 06-30-905-4401, http://www.festomuvesz.hu/csapolajos/

Endredi Anita.jpg
 

ENDRÉDI ANITA
1977-ben születtem Budapesten. Szigethalmon nevelkedtem, most pedig Tökölön élek. Spanyol bölcsész vagyok, nyelvészettel és irodalommal foglalkozom. A művészet több, mint hobbi számomra.
A szigethalmi Alkotók, Művészek és Művészetpártolók Egyesületének egyik alapító tagja vagyok. Számos közös és egyéni kiállításon mutathattam már meg képeimet a műértő közönségnek.
Azt hiszem, érdeklődésemet a családomból hoztam. Autodidaktaként rajzolok, festek. Kedvenc technikám az olaj és a pasztell.

Elérhetőség:
amme@freemail.hu , www.festomuvesz.hu/endredianita

 

Endredine, Zsuzsa.jpg

 

ENRÉDI PÉTERNÉ (Zsuzsa)
1954-ben születtem Lajosmizsén. 1960 óta élek Szigethalmon, ahol alapító tagja vagyok az Alkotók, Művészek és Művészetpártolók Egyesületének. Ezen belül szervező és alkotó munkával egyaránt foglalatoskodom. Számos közös és egyéni kiállításon volt módom megmutatni képeimet a közönség számára. Mindig vonzott a képzőművészet.
Festeni 6 éve kezdtem autodidakta módon, és ez azóta szenvedélyemmé vált.
Legszívesebben pasztellel és olajjal dolgozom.

Elérhetőségek:
amme@freemail.hu
www.festomuvesz.hu/endredine


viki.jpg

FISCHERNÉ VIKTÓRIA
Talán 7 éves lehettem, mikor nagymamám átmásolt egy üvegképet, amiben örömmel vettem részt, bár akkor még csak szemlélő. Talán itt, és ekkor kezdődött az üveg iránt érzett szeretetem.
Iskoláim Dunaharasztiban és Budapesten végeztem, majd alkalmazott grafikát tanultam. Mindig nagyon szerettem rajzolni ezért dolgoztam dekoratőrként és grafikusként is, ám életem folyamán végigkísért az üveg iránti szeretetem, mert az üveg az maga a csoda. Fantasztikus játéka van, légies, határozott anyag, - átengedi a fényt, öröm rá rajzolni, festeni.
Készítek egyedi tervezésű tükröket, lámpákat, gyertyatartókat és egyéb dísztárgyakat. Próbálkozom ajtók, ablakok és szekrények üvegeinek átalakításával is. A munkáim kézi festéssel, Tiffany technikával, ólomüveggel ill. ólombetéttel készülnek. A gazdag szín és formaviláguknak köszönhetően minden miliőben otthonosabbá teszi lakásunkat.

Elérhetőség: amme@freemail.hu , www.festomuvesz.hu/fischerne

Fischer Gyorgy.jpg

FISCHER GYÖRGY

1923-ban születtem Budapesten. 1945 végén Makóra az ifjúsági szervezet színjátszó körének díszleteit festettem. 1948-ban három elküldött képem alapján meghívtak a Nagymarosi festészeti kollégiumba. Anyagi helyzetem munkapadhoz. kényszerített A Csepel Művekben mint elektrikus dolgoztam 1983-ig, a nyugdíjazásomig. 1977 óta lakom Szigethalmon.
1964-ben barátkoztam meg az olajfestékkel, azóta rendszeresen festettem a képeket 1990-ig. Képeim megtalálhatók szerte az országban, de a határokon túl: Svédországban, Ausztriában, Német-, és Csehországban is.
2002-ben csatlakoztam az Alkotók, Művészek és Művészetpártolók Egyesületéhez, és újra a festőállvány elé álltam, és festeni kezdtem. Azóta rendszeresen bemutatkozom újabb és újabb képeimmel a közös kiállításaink keretében.

Elérhetőség: amme@freemail.hu , www.festomuvesz.hu/fischer

Kurti Zoltan.jpg

KÜRTI ZOLTÁN

1952. július. 02-án született Budapesten. Egész életében festeni szeretett volna, de apja azt javasolta, hogy tanuljon „egy rendes szakmát”. Ezért az Autóközlekedési Technikumban érettségizett. Szakmáját nagyon szerette, ezért a festészet hobbi maradt, bár még így is számos kiállításon vettek részt képei. Az Országos Rendőr-főkapitányság gépjármű osztályán dolgozott, mikor 1995 őszén agysérülést szenvedett, melynek következtében jobb oldala szinte teljesen lebénult. Hosszú évek alatt tanult meg újra beszélni, járni, írni, olvasni, egyszóval élni. Hatalmas akaraterővel és a családja segítségével sikerült túljutnia a nehéz időszakon. Megtanulta bal kézzel használni az ecsetet, majd ahogy megszokta bal keze az ecset használatát, úgy képei egyre szebbek, mindenki számára érthetőbbek lettek. 1999 áprilisában volt első kiállítása a Rendőrségi Székházban. Azóta számos kiállításon szerepeltek nagy sikerrel alkotásai, helyben, Budapesten és a környező településeken.
Elérhetőség: amme@freemail.hu , www.festomuvesz.hu/kurti
 

Szilágyi Andrea

SZILÁGYI ANDREA
24 éves vagyok, így inkább jövőm van, mint múltam. Középiskolában kezdtem el intezívebben foglalkozni a grafikával és a festészettel. 2002-ben csatlakoztam az AMME alkotó közösségéhez. Leginkább az emberi arckifejezések, mozdulatok ragadják meg a figyelmemet, és késztetnek arra, hogy ezeket megörökítsem. A képzőművészet iránti szeretetem, egyfajta szerelemmé alakult. Különböző technikákkal próbálkozom, keresem azt a kifejezésformát, amely leginkább visszaadja az életről alkotott véleményemet, érzéseimet.
Elérhetőség: amme@freemail.hu , www.festomuvesz.hu/szilagyiandrea
   

Somody Gyula:
Alkalom szülötte

(A szigethalmi Alkotók, Művészek és Művészetpártolók Egyesületének megalakulására)

Tíz kicsi ér, alig patak,
utat keres, alig halad,
mert megtörik a köveken
amíg tajtékzik odabenn,
s kínjában magába harap.

Tíz kicsi ér, alig patak,
keresgéli, hol süt a nap,
mert felettük csak az árnyék,
mint rakoncátlan játék
zabolázza a habokat.

Tíz kicsi ér, alig patak
ősz végén összeakad.
Csak folyó lesz, nem folyam,
már halad, de nem rohan, -
magának szab határokat.
A folyó – nem ér, nem patak, -
medrébe mást is hívogat,
hogy hátán hajót vigyen,
és malmot hajtson szelíden, -
színeket, formát és szavakat
osztogat
önzetlenül,
annak, aki belemerül, -
mert a forrás végtelen,
benne a hit, az értelem.

Az Alkotók, Művészek és Művészetpártolók
Egyesületének elérhetősége:

Alkotók, Művészek és
Művészetpártolók Egyesülete
Községi Könyvtár
2315. Szigethalom. József A. u. 59.

E-mail:
amme@freemail.hu

Csapó Lajos elnök: 
06-30-905-4401

B. Bodnár Éva alelnök:
06-20-4210658

AMME - Alkotók, Művészek és Művészetpártolók Egyesülete

2001. október 31-én tíz alkotóművész bábáskodása mellett született meg az egyesület, amely egy komoly hiányt igyekezett pótolni a térségben, de leginkább
az ország létszámban egyik legdinamikusabban fejlődő településén, amely lélekszámban a közelben található városokat már megelőzte, ám fiatal településként (50 éves) sajnos az összes gyermekbetegséggel szinte egyidőben küszködik. A már szinte elenyésző őslakos, és a betelepülők között, a művészetek iránt fogékony és azt különböző szinten művelő ember található. Ezeknek az embereknek nagy szükségük volt egy olyan szervezetre amely céljaik elérésében segíti, támogatja őket.

AZ EGYESÜLET CÉLJA:
·    Fiatal pályakezdő, vagy kevéssé ismert művészek, alkotók tevékenységének támogatása.
·    Hivatásos és nem hivatásos művészek számára közös fórum, bemutatkozási lehetőség biztosítása.
·    Megyei, országos, határon túli művészeti, kulturális programokba való bekapcsolódás, művészeti és kulturális programok szervezése.
·    Közösségben végzett alkotómunka szintereinek kialakítása és működtetése.
·    Művészeti önképző, fejlesztő tevékenységi formák, programok szervezése, támogatása.
·    A művészek közötti kapcsolattartás, tapasztalatcsere, információáramlás különféle lehetőségeinek elősegítése, biztosítása. . A művészek számára, tevékenységüket segítő információk biztosítása.
·    A művészek és a művészetet pártoló, szerető és támogató közönség közötti párbeszéd és együttműködés színtereinek, lehetőségeinek megszervezése, biztosítása
·    A művészet ügyének képviselete, támogatása, - közéleti, polgári fórumokon, - önkormányzatok és intézmények, valamint civil szervezetek körében.

2001 novemberében, és 2002-ben is részt vettek alkotóink a Budapesti Vizuális és Művészeti Hónap festészeti kiállításán.
Jó kapcsolatot építettünk ki a Csepel-szigeten több település művészeti egyesületeivel, a Csepeli Alkotók Körével, (a CsAK-kal), s Nagy Imre Művelődési Központtal a kölcsönös kiállítások, illetve tapasztalatcserék elősegítése érdekében.
A 2002-es évben összesen 10 kiállításon szerepeltek alkotásaink.
Nyáron alkotótábort szerveztünk , ahol mindenki belekóstolt más műfajba is.
Nagy élmény volt az egésznapos együttlét, munka, evés-ivás-éneklés. 2003-ban szeretnénk megismételni a tábort, és ebből hagyományt teremteni.
Egyesületünk nem csak a képzőművészeket tömöríti magába, hanem írókat, költőket, előadóművészeket is.
A taglétszámunk folyamatosan emelkedik, főleg helybeli lakosok, de akadnak köztük olyanok is, akiket csak a munkájuk köt településünkhöz. Sőt minden kötődés nélkül vannak tagjaink, és sok az érdeklődő is egyesületünk iránt.
Tagjaink kor szerinti megoszlása 16 és 80 év között minden korosztály.
Irodalmáraink közül Kovács Edina 2002-ben a Költészet napján elismerésben részesült. Az irodalmi estünkről készült felvétel az Újvidéki Televizió műsorában is szerepelt.
2002 decemberében a Bíró Family kiadásában TŰZPRÓBA címmel antológia jelent meg melyben 66 képzőművészeti és 59 irodalmi alkotás kapott helyet.
Ennyi dióhéjban egyéves egyesületünk eredménye, amely nem kevés, de lehetne több is.
Az AMME alapító tagjai: B. Bodnár Éva (az AMME alelnöke) képzőművész
Buruncz Tímea (az AMME titkára) képzőművész
Csapó Lajos (az eAMME elnöke) irodalmár, képzőművész
Endrédi Anita képzőművész
Endrédi Péterné képzőművész
Fischerné Viktória képzőművész
Kővári Tibor irodalmár
Kürti Zoltán képzőművész
Kürti Zoltánné pártoló tag
Somody Gyula irodalmár

UGRÁS A KORTÁRS MAGYAR FESTŐMŰVÉSZEK PORTÁL FŐOLDALÁRA